Nederlandse versie
English version
Version Française
Logo naturisme3
Tuesday, 31 March 2020

30 tips om een ‘hit’ te schrijven

Written by

Vooropgesteld heb ik de waarheid natuurlijk niet in pacht, want als ik het zou weten, waarom heb ik dan zélf geen hit geschreven? ;-) Maar ik heb de ‘Top 2000’ eens grondig onder de loep genomen, en kwam toch wat interessante steeds terugkerende thema’s tegen. Ik heb ze hier - in willekeurige volgorde - voor je op een rijtje gezet, en wie weet heb je er wat aan. Zo niet, dan hoop ik dat je het tóch leuk vindt om te lezen :-)

1. Allereerst: vergeet de klassieke opbouw van een doorsnee popnummer: intro - couplet (vaak zonder drums) - couplet - refrein - couplet - refrein - solo en/of ‘bridge’- refrein - refrein ½ of 1 toontje hoger - fade-out of slotje. Dat weten we nu inmiddels wel.

2. Wist je dat de meeste liedjes maar uit 3 of 4, soms 5 akkoorden bestaan? En in enkele gevallen (eigenlijk) zelfs maar uit (eigenlijk) 2 zoals ‘Get Back’ van de Beatles? Stap af van dat ‘3 akkoorden schema’ en ga helemaal los met je muzikale ideeën: ‘Bohemian Rhapsody’, Worn Down Piano’, ‘ Blue Sky’, ‘Ruthless Queen’ zijn hier een paar voorbeelden van.

3. Een ‘blijvertje’ heeft vaak lange muzikale lijnen. Alle korte muziekfragmentjes hebben we inmiddels wel gehoord en de kans dat je (onbedoeld) plagiaat pleegt is groot. En dan héb je eindelijk een hit, duikt er iemand op die zegt dat hij of zij het al eerder heeft gecomponeerd. ‘The Lion Sleeps Tonight’ is een mooi voorbeeld van dat dit gruwelijk mis kan gaan. Maar ook de klassieke componist Richard Strauss heeft een proces aan zijn broek gehad toen hij de melodie van ‘Funiculì, Funiculà’ gebruikte voor zijn ‘Aus Italien’.

4. Laat een instrumentalist een krankzinnig mooie solo spelen: ‘Still Got the Blues’, ‘Sultans of Swing’, ‘Baker Street’, ‘Beat It’.

5. Speel in op de actualiteit en schrijf een nummer over een voor iedereen herkenbaar probleem, conflict of gebeurtenis: ‘Welterusten Mijnheer de President’, ‘Goodnight Saigon’, ‘Over de Muur’, ‘Sunday Bloody Sunday’, ‘Candle in the Wind’.

6. Schrijf of gebruik een filosofische tekst: ‘Dust in the Wind’, ‘Halo of Flies’, ‘Lucy in the Sky With Diamonds’.

7. Geef het lied een boodschap mee: ‘99 Luftballons’, ‘Old and Wise’, ‘Fragile’.

8. Laat mensen even wegdromen naar ‘die goeie ouwe tijd’ met ‘Het Dorp’, ‘Foto van Vroeger’, ‘Underneath the Apple Tree’.

9. Of probeer de wereld een beetje mooier te maken: ‘We Are the World’, ‘One Love’, ‘Imagine’, ‘All You Need is Love’.

10. Schrijf een nummer over een streek, stad, dorp of land zodat een bevolkingsgroep of een groep fans zich aangesproken voelt: ‘Mijn Vlakke Land’, ‘Limburg’, ‘Ketelbinkie’, ‘New York, New York’, ‘Met de Vlam in de Pijp’.

11. Een hopeloze of verloren liefde scoort ook altijd goed: ‘I’m Not in Love’, ‘Ne Me Quitte Pas’, ‘Margherita’, ‘Ruthless Queen’.

12. Het is onvoorstelbaar hoeveel demo’s naar platenmaatschappijen etc. worden opgestuurd. De mensen die daar werken hebben simpelweg geen tijd om alle demo’s in het geheel af te spelen en ze luisteren vaak maar 20 of 30 seconden van het nummer. Zorg dus voor een flitsend en uniek intro zoals bij ‘Jump’, ‘Thriller’, ‘Eye of the Tiger’ want anders is de kans groot dat je demo in de prullenbak beland voordat er überhaupt een noot gezongen wordt.

13. Een meezingbaar, of liever nog: ‘meebrulbaar’ refrein is ook altijd handig: ‘Purple Rain’, ‘We Will Rock You’, ‘België’.

14. Schrijf een nummer voor een (jaarlijks) terugkomend thema als Kerstmis of Nieuwjaar, de verkiezingen, verjaardag, huwelijk, etc.: ‘Last Christmas’, ‘Happy New Year’, ‘I’m Dreaming of a White Christmas’, ‘Happy Birthday’. Of schrijf over de zomer, herfst, winter of lente!

15. Neem de luisteraar 3 à 4 minuten mee op reis naar een warm oord: ‘Dreadlock Holiday’, ‘La Isla Bonita’, ‘Lambada’.

16. Schrijf een nummer waarvan je weet dat mensen (stiekem) ook zo zouden willen zijn, leven of worden: ‘Laat Me’, ‘Let it Be’, ‘My Way’, ‘This is My Life’.

17. Wat ‘inspiratie’ opdoen van de klassieke muziek kan soms ook wel eens van pas komen: ‘Russians’ (Sergei Prokofiev), ‘All By Myself’ (Sergei Rachmaninoff), ‘One Day I’ll Fly Away’ (Pyotr Ilyich Tchaikovsky), ‘Anne’ (Johann Pachelbel), ‘A Whiter Shade of Pale’ (Johann Sebastian Bach).

18. Neem het nummer op met (al dan niet oprecht) uitzinnig enthousiast ‘live’ publiek. Dit vind ik persoonlijk trouwens een wat goedkope truc om te scoren: ‘Suzanne’, ‘Het is een Nacht’, ‘In Nije Dei’ en ‘I Want You to Want Me’ van ehm wie ook alweer, o ja, ‘Cheap Trick’ dus ;-)

19. Zorg voor een eigen ‘sound’ zodat men bij de eerste akkoorden al weet dat het om jouw muziek gaat: ‘Abba’, ‘Queen’, ‘Dire Straits’, ‘Supertramp’, ‘U2’ zijn goede voorbeelden hiervan.

20. Geef het lied een ‘gimmick’: bijvoorbeeld het stotteren in ‘You Aint Seen Nothing Yet’, het krijsen in ‘Purple Rain’, de dreunende drums van ‘In the Air Tonight’. Je kent dat wel, zo’n moment waar iedereen op wacht.

21. Of gebruik als gimmick een (voor popmuziek) niet-alledaags instrument in je nummer: de doedelzakken in ‘Mull of Kintyre’, de fluit in ‘Down Under’, de zingende zaag in ‘Wat is Mijn Hart’, de marimba in ‘Private Investigations’. Ennio Morricone is hier trouwens altijd een absolute meester in geweest!

22. Een zeer hoog gezongen noot of passage is vaak ook wel eens leuk: ‘Lovin' you’, ‘Bohemian Rhapsody’, ‘Child in Time’, ‘Love is in Your Eyes’. Dit heeft trouwens zijn oorsprong in de klassieke muziek waarbij het hoogtepunt van een aria regelmatig een hoog gezongen - en lang aangehouden - noot is.

23. Schrijf een nummer met een uniek en bijzonder verhaal: ‘Pastorale’, ‘Hotel California’, ‘Message in a Bottle’, ‘Land van Maas en Waal’.

24. Doe eens iets met tempo wisselingen (for a change dus ;-) ): ‘Bohemian Rhapsody’, ‘Paradise by the Dashboard Light’, ‘Music’ van John Miles.

25. Het nummer is ietwat shockerend, de tijdgeest in beschouwing genomen: ‘Jeanny’, ‘Je t’aime, moi non plus’, ‘F*ck you’ … om misverstanden te voorkomen noem ik de artiest maar even, en dat is Cielo Green ;-)

26. Maak een mooie en unieke videoclip voor je nummer: ‘I Want to Break Free’, ‘Nothing Compares to You’, ‘Take on Me’, ‘Love is All’.

27. ….. of een beetje pittigere video, dat kan ook geen kwaad: ‘Like a Prayer’, ‘Wrecking Ball’, ‘Body Language’.

28. Zorg dat het lied gedraaid kan worden bij uitvaartceremonies: ‘Papa’, ‘Tears in Heaven’, ‘Who Wants to Live Forever’, ‘Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn’, etc. etc.

29. Ga over-the-top in de verafgoding van je geliefde: ‘Wonderful Tonight’, ‘Zelfs Je Naam is Mooi’, ‘Lady in Red’, ‘Daar Gaat Ze’ en héél veel andere.

20. Engageer een artiest met een unieke of bijzondere stem, en deze hoeft niet per se ‘mooi’ te zijn in de klassieke zin: Sting, Louis Armstrong, The Bee Gees, Marianne Faithful, Mark Knopfler, Rod Stewart en Mick Jagger zijn een paar voorbeelden.

Natuurlijk heb ik je hierboven niet het ultieme ‘recept’ gegeven voor een hit, want wat minstens zo belangrijk is als bovenstaande tips: neem een grote zak geld mee, zodat je een bekende artiest kunt inhuren en een mooie videoclip kunt opnemen. Zorg voor ‘contacten’ bij de platenmaatschappijen en mediawereld zodat je muziek wordt uitgegeven en gedraaid op radio en TV. Heb je deze twee cruciale zaken niet? Ga dan op zoek naar een ‘rising star’ (bijvoorbeeld iemand die hoog is geëindigd bij ‘The Voice of Holland’) en probeer deze te strikken. Lukt dat ook niet, vraag dan iemand die er bovengemiddeld knap uitziet en ook nog aardig kan zingen en wie weet ;-)

Read 2408 times Last modified on Friday, 19 February 2021
Bouwe

Ik ben Bouwe de Jong en ben samen met mijn vrouw Tessa sinds 2015 de trotse eigenaar van Moulin de Chez Joyeux. U kunt mij persoonlijk bereiken via dit e-mail adres. Meer over mij lezen? Klik dan hier.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 

Moulin Joyeux for sale!

Moulin Joyeux in 2 minuten

Pleasantly Nude 2021!

 
Moulin de Chez Joyeux - 87320 Thiat - 00 33 5 55 47 36 61